Linux & Open Source Consultancy


X/OS levert state-of-the-art technische consultancy met betrekking tot UNIX & Linux, free & Open Source software en netwerk- en security-technologieën.

Over ons

Over X/OS


X/OS Experts in Open Systems is in 1994 opgericht door UNIX-experts met een academische informatica-achtergrond en een lange, diepgaande ervaring met systeemsoftware, waaronder UNIX kernel-ontwikkeling. Sinds de start van ons bedrijf hebben we intern Linux gebruikt op al onze systemen. We hebben ons aangesloten bij de groep Linux kernel-ontwikkelaars, waar we het firewall-deel van de netwerk-code (1995-2000) hebben ontwikkeld en onderhouden. In de eerste jaren was onze primaire activiteit het leveren van technische UNIX-expertise aan klanten. In de loop van de tijd werd UNIX in veel omgevingen vervangen door Linux en sindsdien werken we bijna uitsluitend aan Linux- en Open Source-projecten.

Op conferenties in Europa en de VS hebben we lezingen en cursussen gegeven over firewalls, software-packaging en andere onderwerpen. Ook organiseerden we verschillende not-for-profit technische Linux-conferenties in Duitsland en Nederland, vaak als voorzitter van de programma-commissie. Omdat wij persoonlijke contacten hebben met veel hoofdpersonen en actief deel uitmaken van de Linux-gemeenschap, kunnen we vaak buiten de traditionele publieke support-kanalen om antwoorden krijgen op technische vragen.

Naast Linux-systeemsoftware, waaronder ook internet- en andere netwerk-technologieën, beveiliging en firewalls, richten we ons ook op andere free en Open Source-software, variërend van databases zoals PostgreSQL tot ontwikkeling van mobile apps met behulp van geavanceerde platform-onafhankelijke ontwikkelsystemen. En last but not least, ontstaan als onderdeel van een automatiseringsproject voor winkels, levert X/OS complete kassa-oplossingen. Onze kernpunten zijn daarnaast ook sterke analytische vaardigheden, out-of-the-box denken en het gebruik van tools (of gewoon het ontwikkelen van onze eigen tools) waar de meeste anderen niet eens aan zouden denken. Onze klanten variëren van kleine bedrijven tot grote banken en multinationals, en van lokale overheden tot internationale NGO's.

Onze Expertise


Security

We hebben uitgebreide ervaring met netwerkbeveiliging, van het ontwikkelen van de packetfiltering en NAT-code in de vroegere Linux-kernels tot het ontwikkelen van aangepaste firewalls/VPN-apparaten, met meer functionaliteit en flexibiliteit dan standaardapparatuur.

Netwerken

Voor het oplossen van problemen gebruiken we vaak het analyseren van netwerkverkeer en -protocollen. Indien nodig ontwikkelen we ook applicatie-specifieke protocollen en API's.

Internet of Things

We gebruiken bij voorkeur MQTT als pub/sub-protocol voor het leggen van verbindingen met IoT-apparaten en we hebben dit gebruikt bij zowel web-applicaties als bij mobiele real-time-monitoring-toepassingen.

Embedded Linux

Een deel van onze toolset is de know how om Linux te integreren op zowel industriële als commodity-hardware zoals op ARM gebaseerde routers. We hebben verschillende netwerktoepassingen gebouwd met behulp van minimalistische Linux-distributies zoals OpenWRT of gestripte generieke distributies.

Data-transformaties

We hebben ervaring met een breed scala aan tools voor het manipuleren van data en kunnen elke gewenste conversie realiseren. Dit varieert van software-ontwikkeling met behulp van bestandsformaten zoals XML, YAML, JSON en CVS tot het opzetten van relationele databases zoals PostgreSQL en SQLite en het gebruik van krachtige middleware zoals SQLAlchemy.

Distributies en packaging

In de loop der jaren hebben we veel aan software-packaging gedaan, we hebben verschillende custom distributies gemaakt en we hebben onze eigen rebuild van de Red Hat Enterprise Linux-sources uitgebracht, die door iedereen gratis te downloaden was.

Software-ontwikkeling

We ontwikkelen software in vele talen, van kleine scripts tot grote programma's. Hoewel we erg van Python houden, programmeren we ook in veel andere talen, zoals C, C ++, Perl, Bash-shell, Javascript, Dart en nog veel meer.

Ontwikkeling van mobiele apps

We gebruiken Google's Flutter-platform voor cross-platform ontwikkeling van mobiele apps, waarbij Dart als taal wordt gebruikt.

Free en Open Source Software

Ons werk met free software begon lang voordat X/OS werd opgericht, dus we weten wat de do's en don'ts in dit gebied zijn. Dit betekent dat we de kwaliteit van elk softwarepakket gemakkelijker kunnen beoordelen en dat we kunnen adviseren over juridische aspecten bij het gebruik of de integratie van dit soort software.

Open standaarden

Met onze UNIX- en Internet-achtergrond, gebaseerd op zowel formele als de-facto standaarden zoals POSIX en de RFC's, geloven wij sterk in open standaarden en geven er de voorkeur aan deze te gebruiken. We houden niet van vendor lock-ins en proberen deze te vermijden door waar mogelijk gebruik te maken van open standaarden, bij voorkeur geïmplementeerd middels free en Open Source-software.

Gerealiseerde Projecten

Een kleine selectie van projecten die we in de loop van de tijd hebben gerealiseerd.

Ontwikkeling firewall/VPN-apparaat

Als onderdeel van een groter project hebben we een klant-specifiek Linux-apparaat gebouwd, gebaseerd op een industrieel, 486-gebaseerd SoC-board. We gebruikten een aangepaste gestripte ...

Lees meer …

Ontwerp en installatie datacenter-servers

De klant wilde een grote installatie van meer dan 10 Linux-servers die hun applicaties draaien met load-balancing. We hebben hen de voor de klant specifiek geconfigureerde en gebouwde ...

Lees meer …

Audit uitgebreide Linux-omgeving

De klant gebruikte een grote interne installatie van Linux-servers met veel geavanceerde toepassingen (zoals remote desktops met streaming video, Samba als domain-controller, een ...

Lees meer …

Complete kassa-oplossing

Voor een grote keten van bijna 40 winkels hebben we een complete kassa-oplossing geïmplementeerd op basis van Linux. Naast het kassa-systeem zelf omvat dit integratie van ...

Lees meer …

Klanten

Een selectie van klanten waarvoor we hebben gewerkt of nog werken.

X/OS Contact Informatie


X/OS Experts in Open Systems BV
Science Park 402
1098 XH Amsterdam
De locatie van ons kantoor is te vinden op Google Maps. Het gebouw maakt deel uit van het Science Park in Amsterdam.